Списки агентів КҐБ можна відтворити, – історик

Автор – Анна Джунківська, Гал-Інфо

Незважаючи на те, що агентурні справи знищували, імена агентів можна віднайти в архівах. Про це у свої доповіді на Міжнародному воркшопі «Архіви КҐБ для медіа» заявив колишній заступник очільника Галузевого державного архіву СБУ, історик, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак.

Дослідник наголосив, що агентурні справи та справи агентів репресивних органів СРСР дуже цікавлять громадськість і про них часто запитують в архіві СБУ.

Однак, за його словами, такі документи практично не збереглися. Перед розвалом СРСР згідно з наказами КГБ такі справи були визначеними такими, що не зберігаються, а відтак їх знищували.

«Таке рішення було зумовлене оксамитовими революціями в Східній Європі в результаті яких до рук нової демократичної влади потрапили великі масиви документів органів держбезпеки», – сказав Володимир Бірчак.

Історик додав, що у період 1990–1991 років також знищували картотеки з інформацією про агентів.

Саме тому сьогодні не існує зведеного списку агентів ЧК-ГПУ-НКВД-МГБ-КГБ, який можна було б оприлюднити.

«Якби в архіві працювало 200 науковців, які мали час ретельно опрацьовувати кожну справу, то за кілька років ми би відтворили список агентів КҐБ. Часто прізвища агентів фігурують у справах, звітах, наказах, тощо. Тому, незважаючи на чистку архівів, велику кількість інформації відновити можна, хоч це і досить довга та клопітка робота», – заявив Володимир Бірчак.

Нагадаємо, що у Києві на початку липня відбувся Міжнародний воркшоп «Архіви КҐБ для медіа» у якому беруть участь журналісти з України , Чехії, Польщі та Словаччини.

Проект Центру досліджень визвольного руху –  «Deconstruction. Aрхіви КҐБ для медіа» став можливим завдяки підтримці Посольства Чеської Республіки в Україні у рамках програми Transition, а також Міжнародного Вишеградського Фонду спільно з Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів.

Нагадуємо, що в рамках реформи декомунізації, Україна надає вільний для кожного доступ до документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ. Звернутися до архіву можна особисто або написати електронного листа. Це право передбачено Законом “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”.

Рекомендуємо порадник як шукати в архівах «Право на правду». Також, Ви можете спробувати віднайти матеріали в Електронному архіві визвольного руху, де доступні он-лайн понад 24 000 архівних документів.